HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

Siklód webkamera

 play-309042 960 720

Közérdekű információk

537005, Etéd, Fő u. 469.

Hargita megye

Tel:0266-226201

Fax: 0266-226259 

comunaatid@yahoo.com

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

 

Facebook Like Box

Önkormányzat Facebook

LÁTNIVALÓK

 

Szalmakalap Múzeum, Kőrispatak

 

A Szalmakalap Múzeum 2001. július 21-én nyitotta meg kapuit ünnepélyes keretek közt. A létrehozásának ötlete már pár évvel az előtt megszületett. A Hargita Megyei Kulturális Központnak szakmai támogatásának köszönhetően az ötlet pár év alatt meg is valósult. Szőcs Lajos kőrispataki lakos akinek családja is szalmakalap-készítéssel foglalkozott, saját költségén vásárolt meg és újított fel egy hagyományos kőrispataki parasztházat, mely jelenleg a múzeumnak ad otthont.

 Mint minden hagyományos mesterség, akár a szalmakalap-készítés, az elmúlt években hanyatlani kezdett, elsősorban ez volt az első indíték, hogy létrejöjjön ez az intézmény.

 A múzeum első szobájában az országban készült és viselt kalaptípusok kerülnek bemutatásra, a kalapkészítéshez szükséges munkagépekkel egy időben, ugyanakkor különféle szalmadíszek és használati tárgyak is várják az érdeklődőket. A múzeumban nem csak szalmakalapokkal ismerkedhetünk meg, hanem egy csodálatos kőgyűjteménnyel is, mely a múzeum udvarán van kiállítva. A kövek eredeti állapotukban vannak, melyeket a természet sok évtizeden keresztül csiszolt és faragott olyanokká amilyenek. Felfedezhetők állatformák, portré, és még Lenin sapkája is megtekinthető kőből.

 A múzeum udvarán egy másik érdekesség is fogadja a látogatóak, hiszen a múzeum fennállásától kezdve kis irányjelző táblák mutatják azon települések neveit, ahonnan meglátogatták a múzeumot, pontosabban azok a települések kerültek fel, amelyeket a látogatók megrendeltek.

 

Énlaki Unitárius Templom

 Énlaka Unitárius templomában egy Orbán Balázs által felfedezett ősi székely rovásírású felirat látható („Egy az Isten. Georgyius Musnai diakon.”. A templom a 15. század második felében épülhetett a helyén állt római Jupiter-templom köveinek felhasználásával. 1661-ben a tatárok felégették, 1668-ban állították helyre, a felirat is ekkori. Kazettás mennyezete 1668-ban, kerítésfala 1745-ben készült. Tornya 1830 és 1833 között épült, 1927-ben restaurálták. Az 1976. évi javításkor a padlózat alól római sír, épületromok és két fogadalmi oltárkő került elő.

 

Kós Károly által tervezett kazettás mennyezetű Református templom, Siklód 

 

Siklódnak nem volt temploma, Küsmöd volt az „anyaegyháza”. Odajártak át szentmisére a Szentegyházas úton. Küsmöd temploma késő Árpádkori építésű. Az 1500-as évek közepén mindkét falu teljes lakossága a katolikusról áttért a református hitre.

 Siklód l629-ben engedélyt kap önálló egyházközség alapításához. Temploma ezen a helyen 1635 és 1645 között épült. Ettől az időponttól a templom története a folyamatos tatarozás története. A korabeli építők ugyanis nem tudták, hogy a talajviszonyok itt nagyon kedvezőtlenek. Kettő méter mélyen van egy vízzáró réteg és ezen a talaj, megcsúszik. A siklódiak kifejezésével „minden a völgynek tart”. Ezért a templom falain 20 – 30 évenként komoly repedések támadtak.

 Többször felmerült a lebontásnak és az újraépítésnek a gondolata, de a csekély anyagi erőből csak a javításokra tellett. Végül 1948-ban Kós Károlyt kérték fel helyszíni vizsgálatra, aki a lebontást és új templom építését javasolta. Kós Károly 1948 novemberére elkészítette a régi helyére az új templom terveit. 1951-ben a templomot életveszélyesnek nyilvánították és lebontották. A pótlására épített imaházra hivatkozva a hatóság az építkezést nem engedélyezte.

 Negyven évet kellett várni, míg 1991. június 23-án letették az alapkövet, és neki kezdtek Kós Károly tervének és a siklódiak nagy vágyának megvalósításához. Incze Zoltán tiszteletes és felesége volt, akik összefogták az ekkorra már lélekszámában a valamikori 1700-ról alig 500-ra apadt gyülekezet, az elszármazottak, a magyarországiak és a hollandok segítségét a templomépítésben. Az eredeti tervtől csak az alapozásnál tértek el. A talajviszonyok ismeretében 360 cm mély vasbeton alapozás készült. A templom alaprajzában románkori, ajtó és ablaknyílásaiban gótikus stílusú, festett kazettás mennyezetű. Régi berendezéséből sikerült megmenteni a gyönyörű Úrasztalt és a szószéket. A fa padlóburkolatnak köszönhetően az akusztikája kitűnő.

 A kazettás mennyezeti elemeken református templomnál szokatlan módon emberalakos ábrázolások vannak. A 35 pár képen bibliai jelenetek láthatóak. Incze Zoltán tiszteletest idézve, a „a kép prédikál, a pap magyarázza”. A festményeket Elekes Károly és Stefanovics Péter készítette.

 A templomszentelés 1994. május 15-én történt.

Fotók: Csedő Attila

 SZÁLLÁSHELYEK

 Kőrispatak: Kalap vendégház

 0266-226306 vagy 0766304987 

Énlaka: Dancs Vendégház

 Tel: 0744223332

 Siklód: Dávid vára vendégváró