A település  legnagyobb értéke a Székelyföld településeihez képest nagyszámban fennmaradt hagyományos székely sóvídéki stílust őrző tornácos házaiban, és csodálatos fekvésében található. A község elhelyezkedéséből adódóan könnyen elérhetőek Székelyföld és Szászföld nevezetességei.  Siklód igazi ”hegyre szúrt” falu, a világ „végén.”- írja Orbán Balász Székelyföld leírásában. 

SIKLOD-SICLOD_01.JPGSIKLOD-SICLOD_02.JPGSIKLOD-SICLOD_03.JPGSIKLOD-SICLOD_04.jpgSIKLOD-SICLOD_05.JPGSIKLOD-SICLOD_06.JPGSIKLOD-SICLOD_07.JPGSIKLOD-SICLOD_08.JPGSIKLOD-SICLOD_09.JPGSIKLOD-SICLOD_10.JPGSIKLOD-SICLOD_11.jpg
Nagy múltra visszatekintő kicsiny székely - magyar település, zsákfalu, mely Romániában, Hargita megyében, Udvarhelyszéken, a Sóvidéki-dombság északnyugati szegletében, a fürdőjéről híres Szovátától és a sóbányájáról híres Parajdtól légvonalban egyaránt tíz-tíz kilométerre, dél-délnyugati irányban található. Makkfalvától 16 km-re, Székelykeresztúrtól 32 km-re fekszik.
 Magát a falut minden irányból hegyek veszik körül, melynek tengerszint feletti magassága 700-800 m. A gazdag épített környezethez hozzájárul a falu kedvező természeti adottsága, mivel a világtól elzártan, az 1025 m magas Siklódi-kő, és a 991 m magas Küsmödi-kő lábánál fekszik, egy forrásokkal gazdagon táplált, máig szinte érinthetetlen völgyben. Távol a világ zajától.


A település, és gazdag épített öröksége:

A falunak a hegyek közé való elzártsága, s a többi környező településtől való elszigeteltsége, az izoláltság magyarázza meg a skanzen jellegű faluképet. Épületállománya az erdélyi falvak között is kiemelkedő. Siklód építészete alig változott az elmúlt egy- két évszázadban. A település házainak 70-80 % az eredeti székely sóvidéki építkezés építészeti jegyeit hordja magán. A falukép egységes. Az épületek nagy része hagyományos építőanyagokból és technikákkal épült. A faluképtől jelentősen csupán néhány épület tér el.

 

Hagyományok:
A faluban nagyszámban maradt meg az egyedi jellegzetességet hordozó (Váradi kockás lajbi; Fenyőágas ing; zöld kalap, stb..) székely népviselet, mely egyediségében különbözik az ismert székely népviselettől. A szőttesek, varrottasok egyedi mintavilágot képviselnek. Számos népszokást, és hagyományt a mai napig ápolnak a faluban, melyek közül több kiveszőben van. A település elzártságából adódóan sajátos nyelvezet alakult ki, mely számos szóban, kifejezésben különbözik a székely nyelvjárástól.

A település további nevezetessége a Kós Károly tervei alapján, a nagy építész halála után épített református templom (1994), és a műemléki védettség alatt álló, 1784-ben fából épült készült harangláb. 

Siklód lakossága 300 fő, mind református székely-magyarok. A település népessége elöregedőben van. Azonban, csaknem 1300 fő elszármazott él szerte a világban, a legtöbben Erdélyben.

A faluban 11 magyarországi család vásárolt ingatlant, ami jelentős számarányt képvisel a környező településekben tapasztaltakhoz képest.(egyedül Énlakán - 15 km – van nagyobb arányban jelen az anyaországi tulajdon)

A falu Etéd községközponthoz tartozik Énlakával, Körispatakkal, Küsmőddel egyetemben. 

Siklód látnivalói, a falu nevezetességei:
    * Siklód házainak 70-80 százaléka a sóvidéki székely építkezés elemeit hagyományos formában, skanzen szerűen őrzi egyedülálló módon a Kárpát-medencében, amely mindhárom település részén (Murva, Alfalu, Papszer) nagyszámban megtalálható.
    * Kós Károly által tervezett kazettás mennyezetű Református templom.
    * Fa harangláb 1784 (Műemlék)
    * Siklódi férfi, női székely népviselet és szőttesek 
    * I. és II. Világháborús hősi és a turulmadaras millenniumi emlékmű (Műemlék)
    * A „cserepes” tűzhely, és múzeum 
    * Siklódról elszármazottak férfikórusa
    * Siklódi-kő 1025 m;Küsmödi-kő 901 m egykori vulkáni kaldera maradványok (kiváló túrázási lehetőségek)
    * A falu és közvetlen környékének fakadóvizekben és forrásokban való gazdagsága
    * A régi, siklódi hagyomány szerinti temetkezési szokást őrző sírkövek
    * A mondavilág emlékei
    * Hagyományos növénytermesztés és állattartás

Események- Rendezvények:
    * Húsvéti „fenyőágazás”(évi rendszeres hagyomány)
    * Húsvéti „hajnalozás”(évi rendszeres hagyomány)
    * Pünkösdi Királynézás (kiveszőfélben lévő hagyomány)
    * Falutalálkozó (minden évben megrendezésre kerül)
    * Szüreti bál (minden évben megrendezésre kerül)
    * Kosaras bál (minden évben megrendezésre kerül)


A település honlapja: www.siklod.hu

Képek forrása: http://csedoattila.blogspot.hu/