HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

Siklód webkamera

 play-309042 960 720

Közérdekű információk

537005, Etéd, Fő u. 469.

Hargita megye

Tel:0266-226201

Fax: 0266-226259 

comunaatid@yahoo.com

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

 

Facebook Like Box

Önkormányzat Facebook

Székelyföldi kirándulás - beszámoló

Történelmünk– különösképp Székelyföld- megismerése fontos, Székelyföld földrajzi, történelmi, biológiai ismereteinek gazdagítása, tájainak megismerése volt a célunk a kirándulás megszervezésekor. Csak így van lehetőségünk, hogy a felbecsülhetetlen nemzeti értékeink ne sorvadjanak el, hogy apáról fiúra szálljanak. 2016. június 22-én várt az autóbusz az iskola előtt, amire 4 diák és kísérő tanár ült fel, hogy Sepsiszentgyörgyre menjünk két kiállítást megnézni.

    A kirándulást az Etéd község Gyerekeiért Egyesület és a helyi Jósika Miklós Általános Iskola szervezte. A község VI-VII osztályosai –akik Székelység történelme tantárgyat tanulják- diákjai (kiegészítve pár IV-V. osztályossal) vettek részt a kiránduláson.  
A kirándulás útvonala Etéd- Székelykeresztúr - Földvár- Előpatak - Sepsiszentgyörgy volt. Visszafele a betervezett Nyergestetői megállót közös megegyezéssel az őszre halasztottuk.
    Sepsiszentgyörgyön meglátogattuk a Székely Nemzeti Múzeumot, Múzeum, mely teljes egészében a székelység hagyományainak, és történelmének a bemutatására koncentrál. Itt a diákok örömmel fedezték fel azokat az eredeti tárgyakat, melyeket órán megnéztünk a tankönyvben (őskori tárgyak, vár makettek, Gábor áron egyetlen megmaradt rézágyúja stb..). Megismerhették a székelyek szokásait, hagyományait, milyen tárgyakat használtak régen. Az alagsorban pedig láthatták Székelyföld legnagyobb és legösszefüggőbb természetrajzi kiállítását. Az elmaradhatatlan csoportkép után egy kis városközpontnézés következett, majd a kirándulás másik érdekes látnivalója következett a Székelyföldi Vadászati Kiállítás, mely az ú.n. Bene-Házban volt látható. Itt életnagyságban láthatóak voltak Székelyföld állatai és természetes környezetükben. A ráadás két teremnyi Afrika állatai kiállítás volt, melyet a gyerekek nagyon kedveltek. A bátrak részt vettek egy virtuális vadászaton is.
    A kirándulás sikeres lebonyolításáért köszönetet mondunk a Románia Magyar Demokrata Szövetségnek, főtámogatónknak a Communitas Alapítványnak. A rendezvényt még támogatta az Etéd község Gyerekeiért Egyesület és az etédi Református Egyházközség, melyet ezúttal is nagyon szépen köszönünk.
                                    

Tiboldi Sándor
Programfelelős

 

20160622_123117.jpg20160622_131418.jpg20160622_142500.jpg