Száll az ének szájról szájra népdalvetélkedő

szallazenek    

     Népi hagyományaink - mint amilyen a népdal is- megismerése, ápolása azért fontos, mert csak így tudjuk továbbvinni a szépet, a jót, a megbecsülendőt. Csak így van lehetőségünk, hogy a felbecsülhetetlen nemzeti értékeink ne sorvadjanak el, hogy apáról fiúra szálljanak. 2016. május 13-án XII. alkalommal került sor az immár hagyományossá váló Száll az ének szájról szájra népdalvetélkedőre.

    A vetélkedőt az Etéd község Gyerekeiért Egyesület a helyi Jósika Miklós Általános Iskola és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezte. E rendezvény a zene, a tánc, a hagyományőrzés ünnepe.  Három korosztály diákjai (Előkészítő osztály- II. osztály, III. osztály - IV.osztály és V.-VIII.) mutatták meg a népdaltudásukat az Etéd környéki 13 általános iskolából.
     Korosztályonként 8-10 gyerek énekelte el kedvenc népdalát és a saját népdalgyűjteményét elhozva a zsűri által kiválasztottat is. Minden korcsoportból az első három tanuló kapott díjat, valamint a két kimagasló teljesítményt nyújtó diák az egész mezőnyből. Kiosztódott még 2-2 dicséret is. Az idei versenyen két korosztályban is több I., II és III díjat osztottak.
     A díjkiosztás után minden résztvevő elfogyasztotta a jól megérdemelt ebédet.
    A korosztályok közötti szünetekben közös népdaléneklésre került sor és felléptek a helyi iskola furulya együttese, és a székelykeresztúri Kispipacsok néptáncegyüttes is. A népdalvetélkedőn szép számban részt vett a falu felnőtt lakossága is.
Az etédi kultúrotthon a faluból kölcsönzött népművészeti tárgyak segítségével volt díszítve, amely így egy régi hagyományos érzést árasztott.
    Célunk a népdalvetélkedő megszervezésével a népdalkincsünk megőrzése, ápolása, a népdal és a népdaléneklés népszerűsítése. Célunk még a közösségformálás, a más vidékek (Nyikómente, Gagy vidéke, Küküllő-mente) népdalvilágának az elfogadása, megismerése. Elérve már a 12-ik alkalmat látjuk és hisszük, hogy a vetélkedőnek van létjogosultsága. Minden alkalommal több, mint 100 gyerek jön Etédre, és ha még hozzátesszük a faluból a községből eljövő nézőket is, akkor egy igazi tömegmozgató szerepe is van a rendezvénynek. A népdalvetélkedő minden évben azt szeretné tudatosítani, hogy fontos a hagyományokhoz való ragaszkodás, népi értékeink ismerete.
    A rendezvény sikeres lebonyolításáért köszönetet mondunk a Románia Magyar Demokrata Szövetségnek, főtámogatónknak a Communitas Alapítványnak. A rendezvényt még támogatta az Etéd község Gyerekeiért Egyesület és pár helyi és kistérségi cég, melyet ezúttal is nagyon szépen köszönünk.
                                    


Tiboldi Sándor
Programfelelős